Млечният път може да гъмжи от милиарди обитаеми планети

Повечето от звездите в Млечния път имат планети, подобни на Земята, което означава, че е възможно да съществуват милиарди обитаеми светове в нашата галактика, показва ново изследване, цитирано от „Дейли телеграф“.
Като изследвали милиони звезди в небето в продължение на шест години, учените стигнали до извода, че около повечето от 100-те милиарда звезди в Млечния път обикалят планети, подобни на Земята, Меркурий, Венера или Марс. Те изчисляват, че в нашата галактика има около 10 милиарда звезди с планети в „обитаемата зона“ и теоретично много от тях биха могли да поддържат живот.
„Дори и на само една планета във всяка галактика да има живот, галактиките във Вселената са 100 милиарда. Все още нямаме доказателства за наличието на живот на друга планета и е възможно ние да сме уникални, но като се имат предвид цифрите, това изглежда малко вероятно“, обяснява д-р Мартин Доминик, германски изследовател в шотландския университет в Сейнт Андрюс.
Повече от 1000 планети вече са идентифицирани в нашата галактика, но двата различни метода, които се използват за намирането им, са най-подходящи за големи планети, обикалящи близо около своите звезди, които не приличат на тези в нашата Слънчева система. С помощта на трета технология, известна като ефекта на гравитационната леща, астрономите успели да потвърдят наличието на планети, които обикалят около своите звезди на разстояние, подобно на това от Земята до Слънцето.
Резултатите показват, че в типичната слънчева система около четири планети са с орбити в обитаемата зона, а средно повече от една планета може да е в района около звездата, който отговаря на пространството между Венера и Сатурн. Технологията, използвана от учените, позволява да бъдат засичани планети с маса от пет пъти по-голяма от тази на Земята до десет пъти по-голяма от тази на Юпитер. Оказало се, че една от шест звезди има планета с масата на Юпитер, половината имат такава с масата на Нептун, а две трети имат „суперземи“ - планети, чиято маса е по-голяма от тази на Земята, но значително по-малка от тази на газовите гиганти от Слънчевата система.

Станете почитател на Класа