Разстройването на биологичния часовник може да е фатално

Разстройването на 24-часовия ритъм, известен като биологичен часовник, който се среща не само при хората, но и при много животни, може да предизвика ускорена невродегенерация, загуба на двигателни функции и преждевременна смърт, показва изследване на Орегонския държавен университет, което за първи път посочва доказателства за такава връзка.
Досега учените не знаеха дали разстройването на биологичния часовник е причина или следствие от невродегенеративни увреждания.
Изследванията са били направени с плодни мушици, но предишни проучвания показват, че могат да се направят паралели между тях и хората. Някои от гените, регулиращи биологичния часовник при плодните мушици, са толкова важни, че са се запазили в продължение на милиони години при паралелната еволюция и продължават да изпълняват същите функции и при хората.
Биологичният часовник при хората и при много други животни е сложен генетичен механизъм, настроен към 24-часовото денонощие. Той влияе върху най-различни биологични процеси – от плодовитостта до секрецията на хормони, режима на хранене, възстановяването на ДНК, реакцията към стреса и дори ефикасността на лекарствата. Учените са установили ясна връзка между разстройването на биологичния часовник, стареенето и неврологичните заболявания като Алцхаймер и Хънтингтън.
Плодните мушици, използвани в експеримента, били носители на две мутации – едната причинявала разстройство на биологичния часовник, а другата – увреждане на мозъка с възрастта. Техният живот бил с между 30 и 50% по-кратък, те загубили по-голяма част от двигателните си способности, а мозъците им били увредени много по-бързо, отколкото при мухите с функциониращ биологичен часовник.
Влошаването на функцията му може да е началото на увреждащ цикличен процес. Когато биологичният часовник започва да отказва, ритъмът, който регулира клетъчните функции и здравето, също се разстройва, а това предразполага мозъка към невродегенерация. Това обаче на свой ред може допълнително да влоши състоянието на биологичния часовник, обясняват учените. Напредването на възрастта е тясно свързано с тези процеси, но учените все още не са наясно защо това е така.

Станете почитател на Класа