Въглеродните емисии отлагат следващата ледникова епоха

Емисиите от въглероден диоксид (СО2) ще отложат настъпването на следващата ледникова епоха, установиха учени, цитирани от Би Би Си. Последната такава е завършила преди около 11 500 години, а новата се очакваше да настъпи след 1500. При настоящата ситуация обаче междуледниковият период ще се удължи, казва Люк Скинър, ръководител на екипа от учени от университети във Великобритания, Норвегия и САЩ, провели изследването.
Чрез наблюдения на орбитата на Земята и проучване на състава на определени скали те изчислили, че за да започне ново заледяване, концентрацията на СО2 в атмосферата трябва да падне под 240 частици на милион. Към момента тя е 390 частици на милион. Актуални проучвания са показали, че дори емисиите да бъдат спрени незабавно и изцяло, концентрацията на въглеродните частици ще остане сравнително висока още поне 1000 години. Освен това водата в океаните е достатъчно топла, за да топи полярни ледове и да повишава нивото си.
Преходът от ледена епоха към междуледников период и обратно се дължи главно на леките вариации в орбитата на Земята, познати като "цикли на Миланкович" по името на сръбския учен, описал явлението преди около век. То включва ексцентрицитета на орбитата на планетата ни около Слънцето, накланянето на оста й и нейното бавно въртене. Всичко това се е случвало в продължение на десетки хиляди години. Все още не е ясен начинът, по който те променят климата на Земята и допринасят за прехода от заледяване към междуледников период и обратно на всеки 100 000 години.
Знае се обаче, че въпросните преходи никога не протичат по един и същи начин. Това се дължи на факта, че комбинацията между орбиталните фактори не се повтаря, макар че се наблюдават много подобни едно на друго явления на всеки 400 000 години. Именно заради тези различия междуледниковите периоди имат различна продължителност.
Досега на Земята е имало пет ледникови ери. Към момента планетата става все по-топла заради отделянето на парникови газове, което продължава да расте.

Станете почитател на Класа