Ваксина срещу хепатит С дава обещаващи резултати

Първоначалните клинични проучвания на ваксина срещу хепатит С са дали обещаващи резултати, твърдят учените от Оксфордския университет, цитирани от Би Би Си.
Разработването на ваксина срещу заболяването е много трудно, тъй като вирусът се изменя постоянно и е трудно да се определи мишена, към която да се насочи ваксината. Според изследователите обаче клиничните проучвания върху 41 пациенти показват, че това е възможно.
Вирусът, причиняващ хепатит С, е много коварен, тъй като може да остане незабелязан в организма в продължение на години, но през това време може да причини сериозни увреждания на черния дроб. Според Световната здравна организация 170 милиона души по света може да са заразени с вируса. Той се пренася по кръвен път и заразяването често засяга венозните наркомани заради използването на едни и същи игли, но може да стане дори и при посещение при зъболекар, маникюрист или при татуировка от недобре стерилизирани инструменти. Въпреки че заболяването може да се контролира с антивирусни препарати, създаването на ваксина би било откритие от огромно значение, смятат учените от Оксфорд.
Те решили да разработят ваксина, която да се насочи към вътрешността на вируса вместо към променливата му повърхност. „Там е двигателят на вируса и ако се насочим към него, бихме могли успешно да деактивираме много жизненоважни части от неговия механизъм“, обясни един от изследователите Пол Кленерман. Ваксината била изработена от вирус, причиняващ настинка, в който бил вкаран генетичен материал от вируса на хепатит С, за да може да подготви имунната система да го атакува. Целта на първоначалните клинични проучвания била да се разбере дали терапията е безопасна и да може да се определи насоката на бъдещите проучвания. 41 здрави пациенти били инжектирани с ваксината. Според учените тя предизвикала много силна имунна реакция, която продължила почти година, без да причини сериозни странични ефекти. Въпреки че резултатите са много обещаващи, учените са наясно, че приключването на работата по ваксината срещу хепатит С все още е далечна цел.

Станете почитател на Класа