10 часа видеоигри с насилие променят мозъка

Отдавна се предполага, че видеоигрите, особено тези с насилие, предизвикват промени в мозъка. Сега вече има потвърждение, че те изменят сивото вещество. Още обаче не е ясно доколко това е опасно, пише „Кориере дела сера“.
Учени от Университета в Индианаполис представиха на конгреса на Обществото по радиология в Чикаго резултати от свое проучване, които сочат, че са достатъчни 10 часа видеоигра с насилие в рамките на една седмица, за да намалят своята активност мозъчните центрове, които контролират агресивното поведение на индивида.
С магнитен резонанс е бил изследван мозъкът на доброволни участници, които играли 10 часа видеоигри със стрелба. Промените са били регистрирани, но след въздържане в следващите дни мозъкът е възстановявал нормалните си функции. Не е ясно обаче дали това става, ако човек се занимава с видеоигри с години.
Друго изследване на университетите в Амстердам и Ню Йорк, публикувано в „Сайънс“, показа, че жестоките видеоигри преобразуват невроните в мозъка . С помощта на BOLD-fMRI – специален резонанс, който улавя биохимични мозъчни изменения, се е установило, че се увеличават невроните, способни да посрещат ситуации като нападение и бягство, което в реалния живот може да стане по време на война. Увеличават се и сигналите между висшите мозъчни центрове. Изследвана е и слюнката на хора, които са гледали клипове с насилие и такива без. При първите се е увеличил норадреналинът - невротрансмитер, който главно реагира при стрес и засилва реакциите за агресивност и бягство.

Станете почитател на Класа