Теломерите определят продължителността на живота

Учените от Университета в Глазгоу са открили ключов генетичен индикатор за продължителността на живота при определен вид птици, съобщи „Нейчър“.
Според тях дължината на защитните „капачета“ на хромозомите, наречени теломери, показват дали един млад индивид може да доживее до дълбока старост. Засега обаче те са изследвали тази връзка единствено при зебровите амадини.
Всичко, което е изградено от живи клетки, съдържа хромозоми – генетичния код, който ни прави това, което сме. Краищата на всяка хромозома са защитени от теломери, които много приличат на твърдите краища на връзките за обувки. С времето обаче тези теломери се износват и така генетичният материал, който те предпазват, е изложен на опасност, а клетката може да спре да функционира нормално или да умре. За да открият дали теломерите могат да предскажат колко дълго можем да живеем, учените от Глазгоу заедно с колегите си от Университета в Ексетър взели кръвни проби от 99 зеброви амадини и измерили дължината на защитните капачета на техните хромозоми. Както и очаквали, учените установили, че най-дълго живеят птиците с най-дълги теломери. Според техните изследвания най-точно може да се определи продължителността на живота при измерването на теломерите, когато птиците са на възраст от едва 25 дни.
Сега учените искат да разберат защо дължината на теломерите варира значително при различните индивиди. „Трябва да открием как условията в ранните етапи от живота могат да повлияят на състоянието на теломерите, както и значението на наследствените и външните фактори“, смята проф. Пат Монаган, водила изследването.
Изследването повдига и логичния въпрос, дали теломерите при хората могат да предскажат колко дълго ще живеем. Каквото и да имат да ни кажат теломерите обаче, е сигурно, че продължителността на човешкия живот зависи до голяма степен от допълнителни фактори, като храненето и стреса.

Станете почитател на Класа