Никотиновите лепенки помагат срещу ранната деменция

Никотиновите лепенки могат да подобрят паметта при възрастни хора, при които се наблюдават ранните симптоми на деменция, смятат учените от американския университет "Вандербилт" в Нашвил, щата Тенеси, цитирани от „Дейли мейл“.
Изглежда, лепенките, които помагат за отказване от тютюнопушенето, засилват когнитивните способности на хора с леки увреждания на паметта. Откритието е направено след наблюдение на 67 души за период от шест месеца. Експертите обаче предупреждават, че резултатите не са окончателни, както и че те в никакъв случай не означават, че хората трябва да пушат.
Само във Великобритания 820 000 души живеят с деменция. Въпреки че вече съществуват лекарства, които могат да намалят част от симптомите на заболяването, за него няма лечение. Паметта и познавателните способности са първите функции, които започват да отслабват при хората с деменция. Понякога те трудно си спомнят събития или факти или пък са все по-объркани, дори и в позната среда. Учените са наясно, че в мозъка се намират рецептори, които реагират на никотина, както и че част от тях се увреждат при болестта на Алцхаймер. Последните открития показват, че шестмесечна терапия с никотинови лепенки подобрява представянето на пациенти с ранна форма на деменция на тестове, оценяващи състоянието на паметта, вниманието и времето, необходимо за даване на отговор. След лечението групата, третирана с никотин, подобрила представянето си с 46%, докато пациентите от контролната група, приемала плацебо, влошили резултатите си с 26%. Засега обаче учените не знаят дали ползите ще се запазят в дългосрочен план и ще доведат до значително подобрение на състоянието на пациентите.

Станете почитател на Класа