Една инжекция със стволови клетки може да спре стареенето

Само една инжекция със стволови клетки е увеличила три пъти живота на мишки при експеримент, съобщава “Дейли мейл”. Учените от Университета в Питсбърг смятат, че изучаването на протеините в стволовите клетки може да се окаже ключът към създаването на инжекции, които да осигурят “глътка младежка виталност” на човешки същества. Стволовите клетки могат да спрат стареенето и дори да удължат до три пъти продължителността на живота, смятат учените.
За експеримента са изследвани мишки, страдащи от прогерия – рядко генетично заболяване, което води до преждевременно състаряване, съпроводено със загуба на мускулна маса. Прогерията засяга и хора. Гризачите са имали нужда от само една инжекция стволови клетки, която освен това ги е карала да растат и да стават по-силни. Те са развивали и допълнителни кръвоносни съдове в мускулите и мозъка, въпреки че стволовите клетки не са се разпространявали в тези места. Всъщност, след инжекцията, те са оставали в стомаха на животните. Експериментите са показали, че засегнати от прогерия клетки са подобрявали функциите си дори ако само бъдат оставени в лабораторен съд до стволови клетки от здрави животни, без между клетките да има пряк контакт.
На 17-ия ден засегнатите от прогерия мишки, които живеят 21-28 дни, получавали инжекция със стволови клетки. В резултат те живеели повече от 66 дни, или три пъти повече от нормалното. Учените смятат, че стволовите клетки са помогнали да се коригират аномалиите в клетките на бързо остаряващите мишки чрез отделяните от тях вещества. Допълнителни изследвания могат да ни помогнат да спрем стареенето изобщо, прогнозират учените.

Станете почитател на Класа