Мантия-невидимка скрива събития

Мантията-невидимка в стил „Хари Потър“ отдавна не е загадка за учените. Вече са създадени такива „покривала“, които скриват предмети и дори магнитни полета. Сега обаче учените от университета „Корнел“ в Ню Йорк са разработили „времева мантия-невидимка“, която може да скрива цели предмети във времето, съобщи „Дискавъри“.
Те успели да скрият събитие за 40 трилионни от секундата (или 40 пикосекунди), като ускорили и забавили различни части от светлинен лъч. След това тези части били отново събрани заедно, така че случващото се през „скритото“ време остава невидимо за наблюдателите, тъй като не съществува в представите ни за време. За разлика от другите подобни устройства, които действат, като изкривяват светлината около предметите, тази мантия-невидимка функционира, като компресира светлината, преминаваща през оптично влакно, с помощта на специална леща, която кара част от нея да се ускори, а друга – да се забави, след което друга леща по продължението на влакното събира разделената светлина.
За момента технологията е приложима за периоди от едва 0,00012 части от секундата, така че полицаите могат да си отдъхнат – нарушителите на реда едва ли ще успеят да извършат престъпление за такова кратко време. Скриването на части от секундата обаче може да намери приложение в разработването на още по-сигурни комуникации. Учените смятат, че технологията може дори да се комбинира с направените наскоро открития в областта на оптичните мантии-невидимки, което да направи възможно скриването на събития както в пространството, така и във времето.

Станете почитател на Класа