Модифицирани копринени буби плетат паяжина

Учените от университета на Уайоминг в САЩ са успели да създадат генетично модифицирани копринени буби, които плетат паяжина, съобщи „Дейли телеграф“.
Генетично модифицираните копринени буби плетат здрави нишки с протеини от паяжина, които са по-еластични и разтегаеми. Това ги прави подходящи за най-различни приложения в медицината. Учените се надяват, че откритието ще доведе до разработването на по-здрави текстилни влакна, превързочни материали и бронежилетки. Тази паяжина може да се използва и за медицински конци, изкуствени сухожилия, тъканни скелета и микрокапсули. В момента копринените буби са източникът на копринените медицински конци, но паяжината има по-добри механични свойства, които я правят идеална за нуждите на очната, неврологичната и козметичната хирургия.
Протеини от паяжина отдавна се произвеждат в трансгенни клетки на бактерии, дрожди, растения, насекоми и бозайници. Учените обаче досега не успяваха да включат тези протеини в нишките, произвеждани от копринените буби. Новата технология обаче позволява да се произвеждат влакна, които са поне толкова твърди, колкото паяжината, и по-здрави от тези, които плетат копринените буби.

Станете почитател на Класа