Климатичните промени задействат еволюцията

Шест отделни вълни на еволюцията при бозайниците в Северна Америка през последните 65 милиона години са били предизвикани предимно от промените в климата, показва ново изследване, цитирано от „Физорг“.
Биолозите твърдят, че при тези еволюционни промени периодите на затопляне и охлаждане, които в два от случаите са били съпътствани и от миграция на видовете, са маркирали прехода от един доминиращ вид към друг.
“Въпреки че винаги сме знаели, че бозайниците реагират на климатичните промени с времето, досега не бяхме сигурни дали това може да бъде демонстрирано в количествено изражение“, обясни професор Кристин Джанис от Университета „Браун“. „Ние показахме, че възходът и залезът на тези животински видове действително са свързани с климатичните промени и са повлияни и от други фактори на местно ниво като миграциите“, посочва още Джанис.
От шестте вълни на еволюционни промени сред видовете четири показват статистически значими връзки с мащабни изменения в климата. При останалите две също има такава зависимост, но те са свързани и с периоди, в които са нахлували голям брой бозайници от други континенти. Тези трансфери на надмощие, свързани с промените в температурите, могат да се проследят в нивата на кислорода в атмосферата, „записани“ във вкаменелостите на морските микроорганизми. Например след периода на затопляне в продължение на 20 милиона години в ранния миоцен преобладаващата растителност преминала от гори към подобни на савани пасища. В резултат на това зъбите на много от тревопасните видове, доминирали през последващия период, еволюирали така, че да им позволят да се хранят с растенията в саваната. Учените посочват, че тези открития не позволяват да се направят подобни прогнози за бъдещето, но показват значимите ефекти на климатичните промени.

Станете почитател на Класа