САЩ очакват „Фобос-Грунт“ да падне в Афганистан на 14 януари

Стратегическото командване на САЩ прогнозира, че руският космически апарат „Фобос-Грунт“, който засега се намира в околоземната орбита, ще навлезе в атмосферата на 14 януари и ще падне в Югозападен Афганистан, в провинция Хелманд, съобщи РИА „Новости“.
От Вашингтон уточняват, че тези данни са предварителни и могат да бъдат преразгледани. Според американското стратегическо командване апаратът ще навлезе в атмосферата в 01:22 часа българско време и ще падне в район между 30,7 градуса северна ширина и 62, 3 градуса източна дължина край град Мирабад. По-рано американските военни посочваха като възможни дати за падането на руската междупланетна станция 9 и 11 януари. Първите предположения бяха, че това може да се случи още през ноември 2011 г., но след като апаратът се задържа в околоземната орбита до този месец, се появиха хипотези, че „Фобос-Грунт“ може да остане там до март. От Роскосмос обаче смятат, че точното време и място на падането могат да бъдат предвидени броени дни преди това. Руските експерти обявиха по-рано, че авариралият апарат ще навлезе обратно в атмосферата между 6 и 19 януари в район между 51,4 градуса северна ширина и 51,4 градуса южна ширина.
Апаратът трябваше да се отправи към по-големия от двата марсиански спътника – Фобос. Станцията, на която има и български изследователски инструмент, трябваше да кацне на марсианската луна, да събере проби от неговата почва, а след това да ги върне на Земята. Мисията на апарата струваше 122 млн. евро, а станцията е застрахована за близо 30 млн. евро.
„Фобос-Грунт“ - най-амбициозната руска междупланетарна мисия през последните десетилетия – беше изстрелян в Космоса на 9 ноември. Два часа след старта станцията се отдели от ракетата-носител „Зенит“, но по неизяснени досега причини двигателите, които трябваше да я насочат към Червената планета, не се включиха и „Фобос-Грунт“ остана блокиран в околоземната орбита. Връзката със станцията беше установена две седмици по-късно – на 23 и 24 ноември апаратът изпрати телеметрична информация, която беше засечена от наземна станция на Европейската космическа агенция в Австралия. От руската космическа агенция обаче така и не успяха да накарат „Фобос-Грунт“ да продължи мисията си.
На 29 ноември се провалиха опитите на експертите от Роскосмос да повдигнат орбитата на апарата, което се очакваше да помогне в управлението му.
ЕКА прекрати опитите си да се свърже с руската станция в началото на този месец. На 13 декември руските експерти обявиха мисията за провалена.

Станете почитател на Класа