Гълъбите могат да броят също като маймуните

Вече знаем, че те се справят добре с намирането на пътя до дома. Изглежда обаче, че гълъбите имат и друг забележителен талант – те могат да броят.
Учените са установили, че птиците могат да сравняват двойки образи, включващи до девет обекта, и да ги подреждат във възходящ ред, съобщи „Дейли мейл“. Досега се смяташе, че освен хората само приматите са способни да използват абстрактни числени правила по този начин.
„Нашето изследване не само показва, че гълъбите също са членове на този ексклузивен клуб, но и че те се представят точно толкова добре, колкото маймуните“, обясни д-р Деймиън Скарф от университета на Отаго, Нова Зеландия.
Учените първоначално обучили гълъбите, като ги запознали с 35 комплекта от по три изображения с един, два или три обекта с различна големина, цвят и форма. Когато гълъбите посочвали образите в правилния възходящ ред, получавали награда. След това изследователите решили да проверят дали гълъбите могат да приложат придобитите знания и за изображения с повече обекти. Те представили на пернатите възможността да подредят двойки изображения с един до девет обекта. Освен че се справили по-добре, отколкото може да се очаква при случайността, гълъбите демонстрирали и „ефект на дистанцията“, сравним с този при американските изследвания през 1998 г. с маймуни резус, които трябвало да се справят с подобни задачи. Колкото по-голяма била разликата между броя на обектите в двете изображения, толкова по-бързи и точни били отговорите на гълъбите.
Това показва, че животни със съвсем различна мозъчна структура в сравнение с човешката също са способни да решават сложни умствени задачи. Явно вече няма причина изразът „птичи мозък“ да се смята за обиден, посочват учените.

Станете почитател на Класа