“Фобос-Грунт“ пада през януари

Руската космическа агенция Роскосмос обяви, че авариралата марсианска сонда „Фобос-Грунт“ ще падне на Земята следващия месец, съобщи Би Би Си.
От агенцията увериха, че токсичното гориво на борда на апарата ще изгори при обратното навлизане в атмосферата, но между 20 и 30 отломки от сондата, тежащи около 200 кг, ще оцелеят в пътешествието си до повърхността на Земята. За момента от Роскосмос изчисляват, че те трябва да паднат между 6 и 19 януари, но този прозорец ще се стесни с наближаването на събитието. Астрономи и любители по света също ще се опитат да моделират разпада на апарата в орбита в опит да определят с точност къде и как може да падне „Фобос-Грунт“.
В момента апаратът се движи в околоземната орбита, където остана блокиран през ноември, на височина, която варира между 201 и 275 км. Максималните географски ширини включват 51 градуса на север и на юг, което обхваща Лондон в Северното полукълбо и Пунта Аренас в Чили в Южното полукълбо. Тъй като повече от 70% от земната повърхност е покрита от вода, оцелелите фрагменти по-вероятно ще паднат в океана.
Целта на “Фобос-Грунт“, на борда на който беше изпратен и български апарат, беше да кацне на по-голямата от двете марсиански луни – Фобос, за да събере скални проби и да ги върне на Земята. Неговото пътешествие щеше да разкрие вълнуващи факти около произхода на марсианския спътник и самата Червена планета. Мисията беше значима и заради това, че на „гърба“ на „Фобос-Грунт“ беше изстрелян и първият китайски марсиански сателит „Инхо-1“.

Станете почитател на Класа