Създадоха тромбоцити от стволови клетки

Японски учени за първи път успяха да създадат тромбоцити от репрограмирани стволови клетки, извлечени от възрастен пациент, съобщи Ройтерс.
Изследователите демонстрираха, че е възможно такива клетки да се създадат в лаборатория, както и че те имат същата продължителност на живота, както и нормалните тромбоцити, след като се инжектират в лабораторни животни. „Следващата стъпка е да проведем клинично проучване, за да установим дали нашите тромбоцити могат да функционират и в човешкото тяло“, обясни д-р Коджи Ето, професор в Университета в Киото.
Трудността при използването на стволови клетки за произвеждането на тромбоцити е да се създаде голям брой висококачествени функциониращи кръвни елементи. Японските учени са успели да създадат такава клетъчна линия с голям брой висококачествени мегакариоцити, които са предшественици на тромбоцитите – цитоплазмените елементи, които участват в кръвосъсирването. Получените тромбоцити били тествани върху лабораторни животни с имунодефицитни заболявания. Учените установили, че така получените тромбоцити били също толкова жизнеспособни, колкото и човешките тромбоцити, инжектирани в лабораторни животни.

Станете почитател на Класа