ЦЕРН: Божествената частица „може да е била забелязана“

Най-издирваният елемент от физиката на елементарните частици – Хигс бозонът, може да е бил забелязан, обявиха изследователите, които анализират данните, получени от Големия адронен колайдер, на семинар в Женева вчера, съобщи Би Би Си.
Залата, в която се проведе семинарът, на който Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) обяви резултатите си, беше претъпкана. Желаещите първи да разберат откритията, направени с помощта на Големия адронен колайдер, започнаха да изпълват аудиторията часове преди началото на събитието, след като учените нагнетяваха напрежението около семинара седмици преди това. Физиците от ЦЕРН обаче попариха ентусиазма на присъстващите, като обявиха, че ще имат нужда и от данните, които ще бъдат получени през 2012 г., за да могат със сигурност да потвърдят или отхвърлят съществуването на неуловимата частица.
Намирането на Хигс бозона е основната задача на колайдера на стойност 10 млрд. долара, който представлява тунел от свръхпроводими магнити с обиколка 27 км, имащ за цел да пресъздаде условията, възникнали веднага след Големия взрив. Два от експериментите в колайдера – Atlas и CMS, издирват „божествената частица“ независимо един от друг.
Според Фабиола Джаноти, която е водещият изследовател в екипа, анализиращ данните на Atlas, са били засечени сигнали от Хигс бозона на около 126 гигаелектронволта. Според нея Atlas изключва възможността масата на Хигс бозона да е между 131 и 453 гигаелектронволта с 95-процентова сигурност.
Очаква се новите данни да затегнат допълнително примката около „божествената частица“ и нейната маса да бъде определена с по-голяма точност.
Съществуването на Хигс бозона е предвидено още през 1964 г. от физика от Единбургския университет Питър Хигс. Тайнствената частица обаче остава мистерия и дори не всички учени вярват, че тя съществува.
Хигс бозонът се смята за ключов елемент за разбирането ни за Вселената. Неговата задача е да дава маса на частиците, които изграждат атомите. Без тази маса частиците биха се носили в Космоса със скоростта на светлината, неспособни да се свържат и да образуват атомите, от които е изградено всичко във Вселената – от планетите до хората. Хигс бозонът е липсващото парче от пъзела на основната теория във физиката на елементарните частици, известна като Стандартния модел, който описва как взаимодействат частиците.
Всички ползи от откритието на Хигс бозона ще са в дългосрочен план, но те вероятно ще са в най-различни области, като медицината, производството и компютърните технологии.

Станете почитател на Класа