НАСА идентифицира 1000 най-опасни близки астероида

Около 1000 астероида, достатъчно големи да предизвикат катастрофални щети при евентуален сблъсък със Земята, се намират в близост до нашата планета, показва изследване на НАСА, цитирано от Ройтерс.
В проекта от 1998 г., известен като „Спейсгард“, Конгресът възложи на американската космическа агенция да идентифицира 90% от обектите в близост до Земята, които са с диаметър 1 км или по-големи. Изследването вече е приключило, като 93% от обектите са идентифицирани, обясни астрономът Ейми Мейнзър от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния, на конференция на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско. С помощта на излезлия скоро от употреба телескоп WISE, учените са засекли и около 20 500 по-малки астероида около Земята. Предишни изследвания показваха, че броят на обектите с диаметър от около 100 метра, е между 36 000 и 100 000. Такива по-малки обекти също биха предизвикали щети, въпреки че такъв удар е малко вероятен. Сблъсък с голям астероид обаче би могъл да се случи и вече се е случвал. Астероид или комета с диаметър от 5 до 10 км вече се е сблъсквал със Земята преди около 65 млн. години и е предизвикал глобални климатични промени, довели до измирането на динозаврите и други видове. „Знаем, че голям астероид би могъл да ликвидира повечето форми на живот на Земята“, обяснява още Мейнзър.
Сега учените използват наблюденията на телескопа WISE, за да се концентрират върху потенциално опасни обекти, чиито орбити са до 7,4 млн. км от Земята. До момента обаче няма конкретен план за действие, в случай че бъде открит астероид, който е на път да удари нашата планета. Засега учените разглеждат няколко варианта при такъв сценарий, сред които са възможността опасният астероид да бъде взривен, или да бъде изпратен апарат, който да го отклони от неговия курс.



Американската космическа агенция изгуби стотици лунни проби
Стотици проби от лунни скали и метеорити на НАСА са изчезнали, след като са били предоставени за ползване от американската космическа агенция, показа одит, цитиран от „Дейли телеграф“.
Главният инспектор на НАСА Пол Мартин представи доклад с подробности за недостатъците на агенцията, която заема проби на учени, които никога не ги използват, или просто изгубва следите на редки екземпляри, датиращи от първото пътешествие до Луната през 1969 г.
“Според архивите на НАСА, 517 дадени за ползване проби са били изгубени или откраднати между 1970 г. и средата на 2010 г.“, се казва в доклада. Тези астроматериали включват скали и почва от Луната, проби от метеорити и Марс, йони от външните слоеве на Слънцето, прах от комети и междузвездното пространство, и космически прах от земната стратосфера. От март НАСА е заела повече от 26 000 проби от своята колекция. Американската космическа агенция и преди е признавала за изгубени материали. Един учен например изгуби 18 лунни проби миналата година. През 2002 г. 218 проби от Луната и от метеорити бяха откраднати от космическия център „Джонсън“ в Хюстън, но по-късно бяха върнати. Тази година лунна скала, която се смяташе за изгубена, беше открита в кутия сред документите на бившия американски президент Бил Клинтън в библиотека в Арканзас.

Станете почитател на Класа