Скоро ще учим автоматично като в „Матрицата“

Американски и японски учени твърдят, че са открили как да се научим да свирим на пиано, да управляваме самолет, да говорим чужд език или да овладеем бойно изкуство без съзнателно усилие, съобщи „Дейли мейл“.
Всичко, което се изисква от нас, според учените от университета на Бостън и лабораториите за изчислителна неврология ATR в Киото, е да наблюдаваме компютърния екран и да изчакаме новите умения да се „ъплоуднат“. Те твърдят, че функционалният магнитен резонанс може да „налее“ знания в главите ни през визуалния кортекс, като изпраща сигнали, които променят мозъчната дейност така, че да съвпадне с тази на олимпийски шампион например.
Японските и американските учени използвали дешифрирани образи от функционален магнитен резонанс, за да активират мозъчна дейност, и открили, че това подобрява резултатите на участниците в експеримента във визуални задачи. Този метод не изисква приемането на лекарства, а подложеният на тази терапия дори не е необходимо да е буден, за да се промени неговата мозъчна активност така, че да съвпадне с тази на футболист на световно ниво или гросмайстор в шахмата. Учените разбрали, че тяхната технология е успешна, тъй като участниците в изследването показали много по-добри резултати след терапията – точно като в трилогията „Матрицата“, където героите придобиват нови умения от компютър, включен директно в мозъка им. До момента методът е тестван само за визуални способности, но според учените няма причина той да не действа и за засилване на паметта, както и за придобиване на двигателни способности и рехабилитация.
„Открихме, че изпращането на сигнали, които променят моделите на мозъчната дейност, отговарящи за специфични визуални способности, водят до подобряване на тези способности, без дори участниците да знаят какво учат“, обясни невробиологът Такео Уатанабе от Бостънския университет.
Ако функционалният магнитен резонанс не помогне, винаги можем да използваме хапче за памет, след като учените от „Бейлър колидж“ в Хюстън откриха, че ако молекулата, наречена PKR е потисната, това предизвиква мозъчна активност, която води до формирането на дългосрочни спомени в мозъка, припомня изданието. Учените са установили, че тази молекула може да бъде изкуствено потискана, което дава възможност да се разработи лекарство за усилване на паметта.



Този метод не изисква приемането на лекарства, а подложеният на терапията дори не е необходимо да е буден, за да се промени неговата мозъчна активност


Станете почитател на Класа