Българска песен стигна до последната граница на Слънчевата система

Космическият апарат „Вояджър 1“ стигна до така наречения регион на стагнация – последната граница на Слънчевата система, която го отделя от междузвездното пространство, съобщи НАСА.
Областта на стагнация е регион с много силно магнитно поле – налягането на заредените частици в междузвездното пространство кара полето, създавано от Слънцето, да се вплътнява. Освен това апаратът е регистрирал около 100 пъти повече високоенергийни електрони, които навлизат в Слънчевата система от междузвездното пространство. Учените отбелязват, че дължината на зоната на стагнация е неизвестна. Затова, въпреки че „Вояджър 1“, който се движи със скорост от около 17,5 километра в секунда, вече е на около 18 млрд. км от Слънцето, не е ясно точно кога ще попадне в междузвездното пространство – това може да стане след няколко месеца, но може и да е след няколко години.
През април 2010 г. „Вояджър 1“ напусна хелиосферата – областта от космическото пространство, в която скоростта на слънчевия вятър е различна от нула. „Вояджър 1“ и неговият близнак „Вояджър 2“, които бяха изстреляни от НАСА през 1977 г., са в добро състояние. В момента „Вояджър 2“ се намира на 15 млрд. км от Слънцето и също се очаква да напусне Слънчевата система по-късно. Двата апарата имат достатъчно енергия и гориво, за да функционират най-малко до 2020 г.
На борда на „Вояджър“ са поставени златни плочи, на които са записани поздрави на различни езици, както и звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята, сред които е и българската песен „Излел е Делю хайдутин“.

Станете почитател на Класа