Разработиха нова ваксина срещу ебола

Американски учени разработиха ваксина, която защитава лабораторни животни от смъртоносната форма на вируса ебола, съобщи Би Би Си.
Идентифицирана за първи път през 1976 г., треската ебола убива над 90% от хората, които се заразяват с нея. Според учените това е първата ваксина срещу ебола, която остава жизнеспособна за по-дълго време, и затова е възможно тя да бъде съхранявана.
Ебола се разпространява чрез телесните течности и по въздуха. Въпреки че малко хора се заразяват с вируса, ефектът му е толкова бърз и унищожителен, че има опасения, че той може да бъде използван за терористични атентати. При всички досега създадени ваксини се използваха цели, но обезвредени вирусни части. Дългосрочното съхраняване на ваксината обаче уврежда вируса и я прави неефикасна. Новата ваксина съдържа синтетичен вирусен протеин, който подготвя имунната система да разпознава ебола и е много по-стабилен при дългосрочно съхраняване. Ваксината изградила защита срещу смъртоносния щам при 80% от изследваните лабораторни животни. Следващата стъпка е да се разработи ваксина на щама на ебола, който е по-близък до този, заразяващ хората.

Станете почитател на Класа