Лекуват обикновената настинка с плазма

Вдишването на електрически зареден газ може да се окаже лек за обикновената настинка, установиха учени, цитирани от „Дейли телеграф“.
Изследователите от института „Макс Планк“ в Германия са открили, че йонизираният газ, известен като студена плазма, може да деактивира вируси като тези, причиняващи настинките. След като бъдат изложени на поток от плазма, вирусите изгубват способността да се размножават, което означава, че повече не могат да се разпространяват или да разболяват. Само за 240 секунди под въздействието на плазмата почти всички вируси се деактивират – едва един на милион запазва способността си да се размножава. Заболяванията като обикновената настинка трудно се лекуват и пациентите трябва да разчитат на имунната си система да се пребори с инфекциите.
Учените се надяват, че преносими устройства с плазма биха могли да се използват като дезинфектанти в болниците и дори да се превърнат в средство за лечение на други респираторни вируси като грипа. Изследователите в проекта дори предполагат, че студената плазма може да се използва за предотвратяване на разпространението на вируси като ХИВ при кръвопреливане.
Предишни изследвания показаха, че студената плазма е ефикасно средство за унищожаване на бактерии, както и че може да се използва за стерилизиране на вода.
Плазмата е четвъртото състояние на материята освен другите три – твърдо, течно и газообразно, и се създава, когато частиците на газ или течност получат електрически заряд. Обикновено са необходими много високи температури за поддържането на плазменото състояние, но учените наскоро откриха, че могат да създадат студена плазма при около 40 градуса по Целзий, което е дори безопасно за пипане.

Станете почитател на Класа