ЕКА: Няма надежда за „Фобос-Грунт“

Положението на руската марсианска мисия „Фобос-Грунт“, която е блокирана в околоземната орбита от началото на ноември, изглежда все по-безнадеждно. Комуникацията с „Фобос-Грунт“ замря почти изцяло, с изключение на няколко кратки контакта с авариралата сонда през последните седмици. Затова Европейската космическа агенция обяви, че прекратява всички бъдещи опити да установи връзка с апарата, на борда на който има и български инструмент.
„Ние ще останем на разположение на нашите руски колеги, в случай че се появи сигнал или някаква надежда от тяхна страна“, обясни д-р Манфред Вархаут от Европейския център за космически операции на ЕКА в Дармщат, Германия. Радар на ЕКА в Пърт, Австралия, първи улови сигнал от „Фобос-Грунт“ на 22 и 23 ноември. След това контакт със сондата установи и контролният център в Байконур, Казахстан. Оттогава обаче апаратът не е реагирал на подадените му команди.
В момента „Фобос-Грунт“ се движи в орбита с височина между 200 и 340 км над земната повърхност. Тя обаче постепенно намалява и ако инженерите не успеят да установят контакт, 13-тонният апарат в крайна сметка ще падне на Земята. Инженерите се надяваха да успеят да преместят „Фобос-Грунт“ на безопасна „орбита за паркиране“, което би им дало повече време да разгледат оставащите възможности. Реализирането на пътешествието до Марс обаче вече е невъзможно. Променящата се позиция на планетите прави разстоянието до Червената планета прекалено голямо.
Първоначалната цел на „Фобос-Грунт“ беше да стигне до по-голямата от двете марсиански луни – Фобос – и да вземе проби от повърхността й. Тази мисия би разкрила непознати аспекти от произхода на марсианския спътник и на самата планета.

Станете почитател на Класа