Микроскопични червеи дават ключа към колонизирането на Марс?

Британски учени смятат, че микроскопичните червеи, известни като Caenorhabditis elegans, могат да помогнат на хората да колонизират планети като Марс, предаде Ройтерс. Червеите ще ни насочат как да се справим с живота в Космоса за по-дълъг период.
Изследователите, водени от Натаниел Шевчик от Нотингамския университет, изпратили 4000 червея от вида C. elegans на борда на космическата совалка „Дискавъри“, за да разберат как ще се развият те в Космоса. Много учени, сред които е и астрофизикът Стивън Хокинг, вярват, че оцеляването на човечеството зависи от способността ни да колонизираме други планети. Съществуват обаче много препятствия, свързани с дългото пребиваване в космическото пространство, като излагането на радиация и намаляването на костната плътност.
Учените наблюдавали 12 поколения на C. elegans по време на първите три месеца от шестмесечния престой на „Дискавъри“ на Международната космическа станция в ниската околоземна орбита. Екипът на Шевчик установил, че в Космоса техните червеи се развили от яйца до възрастни индивиди, и създал поколение точно както на Земята. Това прави представителите на вида C. elegans много подходящи за изследване на възможните ефекти при дългосрочните космически пътувания в далечния Космос върху хората. „Може да изглежда странно, но много от биологичните промени, които се появяват по време на полет в Космоса, засягат астронавтите и червеите по един и същи начин“, обясни Шевчик. Всъщност C. elegans е първият многоклетъчен организъм, чиято генетична структура е изцяло картографирана, и се оказва, че много от неговите 20 000 гена имат същите функции като тези при хората. Около 2000 от тези гени са свързани с функционирането на мускулите и между 50 и 60% от тях имат аналози в човешкия организъм. Затова учените смятат, че C. elegans може да помогне на учените да изследват възможните пречки пред колонизирането на Марс.

Станете почитател на Класа