Грижата на бабите е двигател на еволюцията

Хората са сред малкото видове, при който прародителите участват в отглеждането на своите внуци и това дава еволюционно предимство в оцеляването, откриха австралийски и швейцарски учени, цитирани от „Дейли телеграф“.
„Бабите и дядовците в индустриализираните общества инвестират много време и средства в своите внуци. Тяхната грижа за децата, докато родителите са на работа, емоционалната и финансовата им подкрепа са само част от многото начини, по които прародителите участват в отглеждането им. Това е уникална черта на човешкия живот, която се споделя единствено от един или най-много два други вида, сред които са някои китове“, обясни д-р Дейвид Коул от университета „Едит Коуан“ в Западна Австралия.
“След като изследвахме данните за традиционните общества, установихме, че присъствието на бабите и дядовците значително увеличава шансовете на децата да оцелеят в рисковите първи години от техния живот“, каза още д-р Коул. Той и съавторът на изследването д-р Ралф Хертвиг от университета в Базел решили да проверят дали тази връзка може да се наблюдава и в западните общества. Анализът на данните за Финландия например показал, че децата, чиито баби са сравнително млади, обикновено живеят по-дълго от своите връстници с по-възрастни баби. Оказва се, че децата се радват не само на по-добро физическо здраве, ако бабите и дядовците са наблизо – емоционалната подкрепа също е от огромно значение. Изследванията показват, че прародителите действат като буфери, предпазващи децата от негативните последици при разводи или проблемни бракове.

Станете почитател на Класа