Ниският ръст се дължи на недостиг на гени

Ръстът определено се предава по наследство, но учените бяха успели да идентифицират специфичните генетични особености, които обясняват едва 10% от различията в ръста. Сега учени от Бостън са стигнали до извода, че генетичната причина за ниския ръст могат да се окажат липсващи копия на гени или отрязъци от ДНК, съобщи „Дейли телеграф“.
Генетичните аномалии, известни като вариации в броя на генетичните копия, са изменения в хромозомите, които означават, че клетката има твърде много или твърде малко копия на даден отрязък от ДНК. Някои такива вариации са широкоразпространени, а други се срещат при много малко хора.
Учените установили, че хората с повече необичайни липсващи копия, при които цели части от генома липсват, е по-вероятно да са ниски. Всеки човек има няколко такива изтривания в генома, при които липсват хиляди индивидуални компоненти от ДНК, а при някои хора липсващите компоненти са милиони. Учените изследвали 12 000 души и стигнали до извода, че всеки един милион липсващи компоненти отговаря на намаляване на ръста с 0,3 сантиметра. Според тях тази зависимост е валидна във всички случаи, независимо от това кои генетични отрязъци липсват.

Станете почитател на Класа