Самолетът на бъдещето – облак в небето

С пътниците, които ще могат да се разхождат по покрива му, докато се носят в небето, този футуристичен самолет изглежда твърде нереален. Португалският дизайнер на първия самолет облак обаче е убеден, че неговата революционна идея скоро ще се реализира. „Преминаващият облак“ е идея за нов вид транспорт, която, изглежда, има за цел пътниците да се тревожат за дестинацията толкова, колкото и за самото пътуване, пише „Дейли мейл“.
Задвижван и насочван единствено от вятъра, самолетът дава на пътниците уникална гледка над облаците. Тази революционна машина ще бъде конструирана от няколко сферични балона с вътрешна конструкция от неръждаема стомана, покрита с найлонов материал.
“Целта на този проект е да се намалят до минимум въглеродните емисии и да се отправи предизвикателство към всички видове бърз транспорт по начин, който е иновативен, естетичен и динамичен“, обясни Тиаго Барос, разработил самолета облак. „Това ще е уникално пътуване. То ще ви дава усещането, че се носите в атмосферата върху облак, без строго определен график и с неизвестна крайна дестинация. Тази машина обаче може да има и много други приложения – от сегашното й предназначение за забавление до участието й в помощ при бедствия“, каза още Барос.
33-годишният португалец се надява скоро да започне производството на неговото изобретение, но засега няма ясен график. “Това е въпрос на време и възможности, първоначалната ми цел – да покажа проекта си на света, се осъществи“, обясни той.

Станете почитател на Класа