Предсказват земетресения по озоновите емисии

Учените по света търсят надеждни начини за предсказване на земетресенията, фокусирайки се върху идентифицирането на сеизмични индикатори, които, ако бъдат засечени достатъчно рано, могат да действат като предупреждение за предстоящ земен трус.
Според ново изследване озоновите емисии, освобождавани от скалите заради огромното налягане върху тях, могат да служат като такъв индикатор. Озонът е страничен продукт от електрически разряд във въздуха от различни източници като мълнии или, както става ясно от новото изследване, от скали, разбиващи се под влиянието на голямо налягане. Учените от лабораторията на проф. Раул Бараджола от Университета във Вирджиния са провели експерименти за измерване на озона, произведен от разбиването на различни вулканични и метаморфни скали, като гранит, базалт, гнайс, риолит и кварц. Те открили, че скалите освобождават озон само в условия, при които са налични кислородни атоми, което означава, че скалните фрактури могат да бъдат засечени чрез измерването на озона.
Проф. Бараджола започнал изследването, след като решил да провери дали животните, на които се приписва способност за предусещане на земетресения, са чувствителни към промени в нивата на озона. Той стигнал до извода, че ако при разбиването на скалите се освобождава този газ, озонови детектори могат да се използват като системи за ранно предупреждение по същия начин, по който промени в поведението на животните могат да се разглеждат като индикатори за сеизмична активност.
„Ако бъдещи изследвания покажат положителна зависимост между наземните нива на озона в близост до геоложки разломи и земетресения, бъдеща мрежа от свързани озонови детектори може да следи за аномалии в озоновите нива и да предупреждава за предстоящи земни трусове“, обясни проф. Бараджола. Според професора изследването има няколко приложения. Засичането на увеличени нива на озона може да се окаже полезно и за повишаване на сигурността при прокопаване на тунели, при свлачища и в подземни мини, смята той.

Станете почитател на Класа