“Фобос-Грунт“ най-после се обади

Най-после беше установен контакт с руската марсианска мисия „Фобос-Грунт“, обяви Европейската космическа агенция, цитирана от Би Би Си.
От ЕКА съобщиха, че станцията на агенцията в Пърт, Австралия, е уловила сигнал от замлъкналата сонда, която не успя да излети за марсианската луна Фобос и остана блокирана в околоземната орбита. На борда й има и български уред, който трябваше да изследва радиационните нива. В момента ЕКА работи с руски инженери, за да се установи как може да се поддържа контакт с апарата.
“Фобос-Грунт“, се намира в околоземната орбита от 9 ноември, без да може да запали двигателя, който трябва да го насочи към Червената планета. Контактът със сондата, за която Роскосмос обяви във вторник, че няма шанс да бъде спасена, дава надежда, че руските експерти ще могат да установят какъв е проблемът с апарата и да го отстранят. „Фобос-Грунт“ все още има възможност да отлети към Марс, преди разстоянието между Земята и Червената планета да стане твърде голямо.
Контактът е бил установен в 22:25 часа във вторник българско време и телеметричният сигнал веднага е бил предаден на руснаците.
Учените се надяват, че проблемът е свързан със софтуерна аномалия, което би позволило инженерите да подадат на апарата нови команди. Ако неизправността обаче е в хардуера, поправянето на „Фобос-Грунт“ може да се окаже невъзможно.

Станете почитател на Класа