Да посадиш в двора си зелена електроцентрала

Алтернативните източници на енергия набират все по-голяма популярност заради желанието да намалим зависимостта си от петрола и да намалим месечните си сметки за ток, без да се налага да четем на свещи. Три технологии са водещи – вятърните турбини, соларните панели, които улавят енергията от слънчевата светлина, и слънчевите колектори, които превръщат топлината от Слънцето в електричество. Лондонската компания Solar Botanic е успяла да комбинира и трите в електроцентрала, която можем да посадим в двора си – изкуствено дърво, съобщава „Дискавъри“.
Изцяло изкуственото дърво на Solar Botanic може да генерира достатъчно енергия за една къща и да намали зависимостта на собственика от обществената електропреносна мрежа. „Дърветата“ използват вятъра, светлината и топлината, на които са изложени. Тайната на технологията на Solar Botanic е в листата. Всяко от тези нанолиста едновременно улавя енергията от вятъра и слънчевата светлина и топлина. Те са зелени на цвят, което ги прави по-малко ефикасни в събирането на слънчевата светлина от конвенционалните соларни панели, но пък така са естетично издържани и изглеждат точно като истински дървета.
Колкото по-силен е вятърът, толкова повече се движат нанолистата и толкова повече енергия генерират. Освен това дъждът също допринася за генерирането на електроенергия, тъй като дъждовните капки раздвижват листата. Според Solar Botanic изкуствено широколистно дърво, подобно на дъб или клен, може да генерира от 3500 до 7000 киловатчаса годишно, а вечнозелено дърво може да произведе между 2000 и 7000 киловатчаса годишно. Според компанията това е 50% повече електроенергия в сравнение с тази, произвеждана от конвенционалните соларни системи. Генерираната енергия се складира в дънера и може да се използва от дома. Освен че предоставят по-традиционна алтернативна система за генериране на енергия, изкуствените дървета могат да имат и други плюсове – като аналози на истинските дървета, те ще представляват естествена звукова и визуална бариера, ще правят сянка и ще могат да бъдат използвани като декор за градски покриви. В бъдеще дори могат да бъдат оборудвани със системи за пречистване на въздуха. От Solar Botanic планират да разработят и подобни изкуствени храсти.

Станете почитател на Класа