Със снимки от марсохода „Спирит“ обикаляме Червената планета за 3 минути

Марсоходът „Спирит“ прекара пет години, три месеца и 27 дни на Червената планета, преди да се окаже безнадеждно блокиран в марсианската почва. Сега дългото пътешествие на апарата беше събрано в изумително видео, в което са използвани близо 3500 различни снимки, направени от предната камера на „Спирит“. Зрителите могат да наблюдават видяното от марсохода от неговото пробуждане през януари 2004 г. до блокирането му през април 2009 г. само за три минути при темпо от 24 кадъра в секунда. По дългия 7,7 км път на „Спирит“ може да се наблюдава как марсоходът изследва различни скали, изкачва се и се спуска по Хазбънд хил и как си проправя път в кратера Гусев. Видеото, качено в YouTube, беше разгледано десетки хиляди пъти само за няколко дни.
Едно от най-големите постижения на „Спирит“ е откритието на доказателства за наличието на вода на Марс, след като намери богат на минерали пясък, който се е образувал в присъствието на вода. Тази година НАСА най-накрая обяви смъртта на „Спирит“ след отчаяните опити да съживи роувъра през последните две години. Когато „Спирит“ кацна на Марс, мисията му се предвиждаше да продължи едва три месеца. Тя приключи безпроблемно и „Спирит“ заедно със своя брат близнак „Опортюнити“ тръгнаха да покоряват нови цели. И докато „Опортюнити“ все още се движи по Червената планета, „Спирит“ е в състояние на дълбок сън, в който експертите от НАСА се надяват да успее да преживее тежката марсианска зима.
В същото време американската космическа агенция се подготвя да изстреля новия си марсоход тази седмица, който ще има задачата да установи дали на Червената планета има или някога е имало условия за поддържането на микробен живот. Роувърът „Кюриосити“, който струва 2,5 млрд. долара, се очаква да излети от „Кейп Канаверал“ във Флорида на 26 ноември след еднодневно забавяне заради технически проблеми с ракетата носител. Изстрелването ще стане две години по-късно от първоначално планираното – забавяне, което в крайна сметка увеличи цената на мисията с повече от 50%.

Станете почитател на Класа