Няма надежда за „Фобос-Грунт“

Руската космическа агенция официално потвърди провала на мисията на космическия апарат „Фобос-Грунт“, съобщи Нюзру.
Шансове за успешно продължаване на марсианския проект, в който участва и български уред, на практика вече няма и части от космическия апарат скоро ще паднат на Земята.
„Трябва да сме реалисти – не успяхме да установим връзка с апарата толкова дълго време, че вече на практика няма шанс за експедицията“, призна заместник-директорът на Роскосмос Виталий Давидов.
Според някои експерти обаче „Фобос-Грунт“ все още може да бъде реанимиран, тъй като остават две-три седмици, в които съществува възможност за установяване на контакт с апарата, който не успя да напусне околоземната орбита и да се отправи към марсианската луна Фобос. От Роскосмос потвърдиха, че така нареченият астрономически прозорец за полет към спътника на Червената планета ще се затвори в края на ноември. Следващият такъв прозорец ще се отвори след около две години, но „Фобос-Грунт“ не би могъл да оцелее в орбита толкова дълго. Най-вероятно още в началото на следващата година отломки от станцията ще паднат на Земята. По-рано от Роскосмос уверяваха, че не съществува опасност за нашата планета, тъй като всички фрагменти от апарата ще изгорят при навлизането си в атмосферата. Сега обаче прогнозите не са толкова успокоителни. „Възможно е спускаемата капсула да падне върху главата на някого. Вероятността това да се случи обаче е на практика близка до нулата“, обясниха от Руската космическа агенция. Има гориво в апарата. Ако избухне взрив, апаратът просто ще се разпадне. Ако няма взрив обаче, ситуацията ще е съвсем различна“, обясниха от Роскосмос. Освен това районът, където отломките могат да паднат, ще може да се определи с точност не по-рано от едно денонощие. Най-точни прогнози пък можем да очакваме 12 часа преди падането на останките от „Фобос-Грунт“.

Станете почитател на Класа