Най-малкият електромобил в света се състои от единствена молекула

Изследователите от Швейцарската федерална лаборатория по материалознание и технология Empa обявиха, че са създали най-малкия електромобил в света. Той е изработен от една-единствена молекула.
Учените от Empa твърдят, че техният автомобил върви на четири задвижвани с електричество колела в почти права линия по медна повърхност. Те са успели да синтезират молекула от четири въртящи се моторни елемента, която може да се движи по контролиран начин.
“Нашият автомобил не се нуждае от релси или бензин, той се движи с електричество. Той трябва да е най-малкият електромобил в света“, обясни изследователят от Empa Карл-Хайнц Ернст.
Прилагането на напрежение от най-малко 500 миливолта задвижва четирите моторни елемента. След десет такива стимулации молекулата се придвижва напред с шест нанометъра в сравнително права линия. Наноавтомобилът не разполага обаче със задна скорост и трябва да бъде презареждан с ток на всяко половин завъртане на колелата, което става с помощта на сканиращ тунелен микроскоп. Една от дългосрочните цели на учените е да започнат да зареждат устройството с помощта на ултравиолетови лазери.

Станете почитател на Класа