На една от луните на Юпитер може да има живот

Учени откриха най-конкретното доказателство за наличието на вода под повърхността на ледената луна на Юпитер – Европа, съобщи Би Би Си.
Анализът на повърхността на спътника показва, че струи от по-топла вода бликат под ледената кора на Европа, като разтапят и напукват външния й слой. Според резултатите от изследването, публикувани в сп. „Нейчър“, на едва 3 км под повърхността на Европа има малки езера в течна форма, а течната вода е едно от необходимите условия за наличието на живот.
Учените отдавна предполагат, че на 10 до 30 км дълбочина под повърхността на спътника на Юпитер може да има огромен океан с дълбочина от около 160 км. Според тях е възможно между плитките езера и по-дълбоките води да се извършва бурна обмяна. Тези водни движения биха могли да транспортират хранителни вещества от повърхностните води до океанските дълбини. „Европа и океаните й могат да се окажат обитаеми“, обясни водещият изследовател Бритни Шмид от Тексаския университет в Остин, който анализирал данните, събрани от сондата „Галилео“, изстреляна през 1989 г.
Много астробиолози мечтаеха да тръгнат по стъпките на героя на Артър Кларк - Дейвид Бауман, който открива подводни форми на живот в дълбокото море на Европа. Пробиването на дебелата ледена кора на спътника обаче винаги е изглеждало невъзможна задача. Затова откритието на много по-плитките езера прави мисията за взимане на проби от водата на Европа вече много по-постижима.

Станете почитател на Класа