Зареждаме батериите за 15 минути, издържат цяла седмица

Батериите на мобилните телефони и преносимите компютри скоро ще могат да се зареждат десет пъти по-бързо и да издържат до десет пъти по-дълго в сравнение с това, което позволяват сегашните технологии, съобщи Би Би Си.
Батериите, разработени по новата технология, могат да се появят в магазините до пет години, убедени са учените. Подобна батерия за мобилен телефон ще може да се зарежда изцяло за 15 минути и да издържа цяла седмица, преди да има нужда от презареждане. Това ще бъде постижимо, след като учените в Северозападния университет в САЩ внесоха някои промени в литиево-йонните батерии, за да подобрят техните възможности. Една от промените представлява пробиване на милиони миниатюрни дупчици в батерията. Плътността и движението на литиевите йони са ключови в процеса.
Д-р Харолд Кунг и екипът му твърдят, че са открили начин да увеличат броя на йоните и да ускорят движението им, като променят материала, използван за направата на батериите. Максималният заряд е увеличен, като са заменени силициевите пластове с въпросната субстанция, която позволява да се увеличат литиевите йони, които батерията може да задържи. Скоростта на зареждане пък е увеличена с помощта на процес на химическо окисляване, което пробива миниатюрни дупчици с диаметър от едва 20-40 нанометъра в пластовете от графен с дебелина на атом, от които са направени батериите. Това помага на литиевите йони да се движат и натрупват много по-бързо. Недостатъкът е, че ефикасността на батерията намалява рязко, след като се презареди около 150 пъти. Дори и след тези 150 зареждания, които ще се равняват на година или повече работа, батерията ще е пет пъти по-ефикасна от литиево-йонните батерии, които са на пазара в момента, обясни д-р Кунг.

Станете почитател на Класа