Лекарство намалява с две трети лошия холестерол

Опасният холестерол може да бъде намален с почти две трети само с една инжекция, установиха американски учени, цитирани от „Дейли телеграф“.
Лекарството, тествано за първи път върху хора, намалило със средно 64% така наречения лош холестерол, който блокира артериите и повишава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Инжекцията, която съдържа лабораторно синтезирано антитяло, базирано върху човешки протеин, действа, като блокира протеин, пречещ на черния дроб да филтрира лошия холестерол в кръвта.
Въпреки че медикаментът ще бъде достъпен за пациенти едва след няколко години, учените са убедени, че един ден той може да се използва като алтернативно лечение за хората, които не се повлияват добре от конвенционалните лекарства, като статините например. За момента статините са най-добрият метод за лечение на високия холестерол, но някои пациенти трябва да взимат комбинация от четири или пет лекарства, за да постигнат желания ефект. Други не могат да приемат статините редовно, защото страдат от странични ефекти като мускулни болки.
Резултатите от предварителните изследвания, обхванали 56 здрави пациенти на възраст между 18 и 45 години, са били представени на учените в Американската сърдечна асоциация.
Д-р Клептън Диас, водил изследването, уточни, че при най-високата доза ефектът траел около едни месец, преди холестеролът да започне да се връща към нормалните си нива, докато при по-ниски дози ефектът бил по-малък и по-краткотраен. Сега от фармацевтичната компания Amgen планират да проведат тестове и с пациенти, които приемат статини, за да контролират своя холестерол.

Станете почитател на Класа