Правят рентгенова снимка на земното ядро

Експеримент, който трябва да пресъздаде екстремните условия в центъра на нашата планета, започна миналата седмица, съобщи Би Би Си.
Учените от Европейския център за синхротронна радиация в Гренобъл ще използват рентгенови лъчи, за да подложат желязо и други вещества на екстремни температури и налягане. Начинът, по който рентгеновите лъчи се абсорбират, трябва да хвърли светлина върху мистериозните процеси, които протичат във и около земното ядро. Експериментът може и да разкрие и загадката около обръщането на магнитното поле на планетата.
Земното ядро, което се намира на около 3000 км под морското ниво, едва ли някога ще бъде директно наблюдавано от учените. Засега продължават опитите да се пробие най-горният слой на Земята – кората. Под океаните, където кората е най-тънка, нейната дебелина е 10 км. Затова задачата да се пресъздадат условията в ядрото, за да се разбере как се образува магнитното поле, защо се променя и как шоковите вълни от земетресения се разпространяват през него, засега остава в лабораториите.
Експериментите, които ще се проведат в Европейския център за синхротронна радиация, ще се извършват основно с помощта на така наречената диамантена наковалня – изпитан и изключително прост начин да се създаде високо налягане. При него малки частици се поставят между върховете на два прецизно подострени диаманта и така могат да бъдат подложени на налягане, което е милиони пъти по-високо от това на земната повърхност. С помощта на мощни лазери пък пробите ще могат да се загряват до над 10 000 градуса по Целзий. След това рентгеновите лъчи ще определят точния състав на пробите. Учените разполагат с технологии, които правят възможно фокусирането на рентгеновите лъчи върху много по-малка площ в сравнение с останалите съоръжения – едва една милионна от метъра. Освен това реакциите, които протичат, докато материята се нагрява и компресира, ще могат да се наблюдават със стотици пъти по-висока резолюция, като процесите ще се заснемат на всяка милионна от секундата, което прави технологията уникална в света.

Станете почитател на Класа