Русия не губи надежда за „Фобос-Грунт“

Шефът на руската космическа агенция Роскосмос Владимир Поповкин обяви, че все още има надежда за авариралата сонда „Фобос-Грунт“, съобщи Лента.ру.
Ако не успее да се насочи към Марс, апаратът ще падне на Земята в началото на януари 2012 г., каза Поповкин пред репортери на космодрума „Байконур“ след старта на „Союз“ с трима астронавти на борда. По-рано беше обявено, че датата на падането на космическия апарат, в случай че той не успее да поеме по планираната траектория към спътника Фобос на Червената планета, е 26 ноември. По думите на Поповкин полетният прозорец за апарата приключва не на 21 ноември, а на 1 декември. Ако дотогава инженерите успеят да установят връзка с апарата и да му предадат нова програма, той ще може да продължи полета си към марсианската луна.
Ракета-носител „Зенит“ с апарата „Фобос-Грунт“ на борда беше изстреляна от „Байконур“ на 9 ноември. Отделянето на апарата от ракетата премина нормално, но „Фобос-Грунт“ остана блокиран в околоземната орбита, след като двигателите, които трябваше да го насочат към спътника на Марс, не се включиха. Сред задачите на апарата, на който има и български уред, беше да събере проби от повърхността на Фобос и да ги върне на Земята. Причината за техническата неизправност остава неизвестна. По-рано се появиха съобщения, че орбитата на апарата е започнала да се увеличава и много експерти сметнаха това за признак, че бордовите системи работят.

Станете почитател на Класа