Трима астронавти излетяха към МКС

Един американец и двама руснаци излетяха днес към Международната космическа станция на борда на руски космически апарат, съобщи Би Би Си.
Астронавтите са първите, които пътуват със „Союз“, след като безпилотна ракета, пренасяща товари до МКС, се разби малко след излитането си през август. Всички пилотирани мисии бяха прекратени след това за почти три месеца.
Ракетата беше изстреляна от космодрума Байконур в Казахстан в 6:14 часа българско време. След като достигнаха орбита безпрепятствено, тримата астронавти обявиха пред камерите на борда, че всичко е нормално и че се чувстват добре, което беше посрещнато с аплодисменти в контролния център в Москва. Преди излитането те обявиха, че имат пълно доверие в технологиите и че нямат притеснения. „Нямаме никакви задни мисли. Имаме пълна вяра в нашето оборудване“, каза 39-годишният Антон Шкаплеров. За него и 42-годишния руснак Анатолий Иванишин това е първото космическо пътешествие. За ветерана от НАСА – 50-годишния Дан Бърбанк, пък е първо пътуване на борда на „Союз“.
Екипажът се очаква да се скачи със станцията след два дни и за кратко да прави компания на сегашния екипаж на МКС – командира на станцията Майк Фосъм от НАСА, японеца Сатоши Фурукава и руснака Сергей Волков, които се очаква съвсем скоро да се върнат на Земята. Шкаплеров, Иванишин и Бърбанк ще останат на станцията до март.
Изпращането на астронавти е първото след края на 30-годишната програма на совалките на НАСА през юли, което принуди 16-те страни, инвестирали 100 млрд. долара в МКС, да разчитат единствено на Русия за транспортирането на екипаж до орбиталната лаборатория. Имаше опасения, че ако се появят проблеми при сегашното изстрелване на „Союз“, МКС ще остане на автопилот за първи път от повече от десетилетие, тъй като сегашният й екипаж ще напусне станцията на 21 ноември.

Станете почитател на Класа