“Фобос-Грунт” може да падне на Земята на 26 ноември

Космическата сонда “Фобос-Грунт” ще падне на Земята на 26 ноември, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи Северноамериканското командване за космическа защита (NORAD). В момента станцията се движи в орбита около Земята под наклон от 51,4 градуса. Максималната височина на кръжене над Земята е 345 км, минималната - 213 км, а орбиталният период е около 90 минути. С всеки изминат километър скоростта на апарата намалява.
В петък на 11 ноември не само “Роскосмос”, но и Европейската космическа агенция във Френска Гвиана и Австралия направиха неуспешни опити да установят контакт със сондата и да накарат системата за траекторно измерване да заработи.
Експерти от “Роскосмос” съобщиха по-късно вчера , че търсенето на “Фобос-Грунт” се прекратява, предаде агенция Интерфакс. Очаква се да бъде направено официално изявление в близките дни. Един от инженерите от проследяващия екип заяви, че не са постигнали успех с търсенето на телеметрична информация и с активирането на бордовата система, затова мисията може да се счита за приключена. Въпреки това част от руските учени все още смятат, че е твърде рано да се “погребе” сондата и започнаха да правят нови опити за установяване на връзка с апарата. Те смятат, че мисията приключва, едва когато апаратът влезе в плътните слоеве на атмосферата, където ще се взриви.
Екипите разполагат със срок до 21 ноември, защото толкова издържат батериите на апарата. Проблемът е, че полетът до Марс може да се осъществи само при определено разположение на Червената планета и Земята, което се случва приблизително веднъж на 780 дни. След 21 ноември разположението на планетите става неподходящо за междупланетни полети.
Без значение от разногласията заради провала на “Фобос-Грунт”, руската програма за междупланетарни изследвания ще бъде преразгледана. Неуспехът на мисията е 18-ият пореден опит на руската космическа агенция “Роскосмос” да изпрати кораб до Марс. Безпилотният кораб струваше 170 млн.долара.
Източник от “Роскосмос” заяви, че за в бъдеще агенцията ще се фокусира върху лунните мисии, които досега са давали много по-добър резултат. Проектът “Луна-Глоб” ще стартира през 2015 г.

Станете почитател на Класа