Предсказват пожарите в Амазония по морската температура

Аномалиите в температурата на повърхността на водата могат да предскажат силата на амазонските пожари, съобщават американски учени, цитирани от Би Би Си. Те открили връзка между моделите Ел Ниньо (топли температурни колебания) в Тихия океан и активността на пожарите в Източна Амазония. Те са намерили връзка също и между промените в температурата на повърхността на морската вода в Атлантическия океан и южните райони на Южна Америка. Учените твърдят, че тези данни могат да осигурят прогноза за предстоящия сезон на пожарите.
Чрез комбинация на тези два индекса, учените са разработили емпиричен модел, който да предсказва регионалната тежест на пожарите от три до 5 месеца предварително. Изследователите казват, че техният подход може да допринесе за изработване на система за ранно предупреждение, която да предвиди уязвимостта на амазонските гори към пожарите.
Предишните проучвания показаха, че периодите с най-големи пожари в Южна Америка се свързват най-общо с продължителен сух сезон или с ниски нива на валежите.

Станете почитател на Класа