Италиански учен твърди, че е постигнал студен ядрен синтез

Италиански физик обяви, че е успял да постигне студен ядрен синтез в домашни условия – процес, който може да сложи край на световната енергийна криза, като генерира огромни количества безопасна ядрена енергия без радиация, съобщи „Дейли мейл“.
Андреа Роси твърди, че неговото изобретение слива никел и водород на стайна температура, генерирайки почти неограничено количество енергия. Има обаче един проблем – повечето учени смятат, че това противоречи на законите на физиката и е невъзможно. Няколко демонстрации на студения ядрен синтез в миналото се оказаха фалшификация и засега никой не може да обясни как или защо подобен процес би могъл да заработи. Машината на Роси E-Cat обаче изглежда е успяла, като по думите на изобретателя й е доказала, че работи по време на тестове в университета на Болоня миналия месец.
Идеята за студения ядрен синтез първоначално беше прокарана от австрийските учени Фридрих Панет и Курт Петерс през 20-те години на миналия век. Въпреки че техният опит беше обявен за успешен от няколко души, той беше отхвърлен от повечето физици. Учените посочват, че резултатите на Роси трябва да получат независимо потвърждение. Изпълнителният директор на информационната агенция за алтернативна енергия Pure Energy Systems Стърлин Алън обаче обяви пред „Фокс нюз“, че е присъствал на демонстрацията на италианския учен и изобретението му произвежда достатъчно енергия, за да може процесът да се самоподдържа.

Станете почитател на Класа