Европа се включва в спасяването на „Фобос-Грунт“

Европейската космическа агенция предложи да помогне на „Роскосмос“ да спаси космическата сонда „Фобос-Грунт“, съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на изявление на представителя на европейската агенция Рене Пишел в Москва. Пишел заяви, че европейската агенция ще включи станциите си на остров Куру в Австралия да следят за сигнали от апаратурата на „Фобос-Грунт“. Ако станциите успеят да получат телеметрична информация, тя веднага ще бъде предадена на руските учени.
Сондата аварира непосредствено след изстрелването си от космодрума в Байконур на 9 ноември и в момента руските учени от наземния контрол се опитват да спасят мисията от провал. На борда на сондата, чиято цел е да кацне върху марсианския спътник Фобос, се намира и българската космическа апаратура "Люлин-Фобос". Спектрометърът "Люлин" е изработен в Института за космически изследвания към БАН и задачата му е да измерва радиацията от момента на извеждане на изследователската сонда в орбита.
Два часа след излитането един от двигателите е направил два неуспешни опита да запали, след като е достигнал земната орбита. Апаратът спря да изпраща информация. Тогава от "Роскосмос" уточниха, че имат три дни да установят контакт с апарата, преди батериите да се изтощят.
Точната причина за появата на проблема не е известна - според някои учени тя е в програмното осигуряване, което е блокирало двигателите на станцията.
Апаратът продължава все още да кръжи около Земята, а на борда му има 12 тона токсично гориво и ако корабът не успее да стартира към Червената планета до две седмици, той рискува да падне върху Земята, предаде АП.
От НАСА успокояват, че горивото на борда на "Фобос-Грунт" ще се взриви високо в атмосферата и не застрашава по никакъв начин хората.
Очакваше се снощи учените от „Роскосмос“ да направят опит да задействат допълнителния двигател на станцията.
Дфн Йорданка Семкова от Института за космически изследвания на БАН коментира, че неуспешното изстрелване на "Фобос-Грунт" продължава поредицата от провали в руската космическа индустрия. През август при изстрелване падна товарният кораб за МСК. Дали "Фобос-Грунт" все пак ще кацне на спътника, чието име в превод от древногръцки значи "Страх"? Надежда още има, смята Семкова.

Станете почитател на Класа