Марсианската мисия с българско участие се проваля

Руската автоматична станция „Фобос Грунт“ , която излетя от космодрума Байконур в нощта срещу сряда, не успя да влезе в планираната орбита и шансът за спасяване на марсианската мисия е много малък, предаде Интерфакс. На станцията лети и уникалният български уред „Люлин Фобос“, чието предназначение е да изследва радиационните условия около Червената планета. Руски експерт каза вчера пред Интерфакс , че изправяне на траекторията би било чудо, въпреки че това е възможно все пак да стане в първите 3 денонощия, докато работи батерията на апарата.
Вчера специалисти признаха, че рискът от неуспех на мисията, която струва 5 милиарда рубли, е бил поначало много висок, тъй като не е била докрай изпитана системата за управление, където се е оказал и проблемът. Експертите отхвърлиха появилата се в медиите версия, че на автоматиката отрицателно е повлиял огромният астероид, който вчера сутринта мина край Земята. Астероидът прелетя на огромно разстояние и не може да предизвика никакво смущение в геомагнитните среди, са убедени експерти. Те определиха като невъзможно също „Фобос Грунт“ да бъде спасен, като се скачи с МКС.
Основната цел на мисията бе кацане на спътника на Марс - Фобос, откъдето да се вземат проби от почвата, след което те да бъдат върнати чрез капсула на Земята през август 2014 г.
Провалите в изследването на Марс и от руска и от американска страна не са един-два, а успехите се броят на пръсти, отбелязва „Независимая газета“.
„Фобос Грунт“ е застрахована за 1,2 милиарда рубли.

Станете почитател на Класа