Билките не служат само за лечение на леки заболявания

Проф. д-р Петер Тайс е потомствен фармацевт. Роден е през 1944 г. в град Хомбург, Германия. Следва фармация в Мюнхен, пише докторат в неврофармакологичния факултет в института по психиатрия “Макс Планк” в Мюнхен и през юни 1976 г. се дипломира като доктор по естествените науки. Познанията за приготвянето и производството на лекарствени препарати на билкова основа трупа, докато работи като производствен директор на фирма в Южна Германия. През 1976 г. поема ръководството на аптеката на баща си “Маркт-Апотеке” и започва развойна и производствена дейност на основата на народната медицина. През 1978 г. основава фирмата "Д-р Тайс Naturwaren GmbH", на която той все още е главен изпълнителен директор. През 2009 г. е удостоен с почетна титла професор от министър-председателя на провинция Заарланд, Германия.


- Д-р Тайс, компанията ви отчита годишен оборот от 250 млн. евро. Какъв дял от козметиката и фармацията, основани на биопродукти, заема вашата фирма?
- Погледнато за цяла Европа, ние сме на 10-о или 11-о място като пазарен дял. В Германия обаче сме на първо място по отношение на бройка продадени продукти и на четвърто по отношение на оборота като пари. И това е така, защото нашите продукти са по-евтини, отколкото примерно на „Виши“ или на „Байерстон“.

- Как успявате да поддържате по-ниски цени в условията на криза и остра конкуренция между фармацевтичните фирми?
- Защото не правим такива безобразни калкулации, каквито правят те, въпреки че и ние калкулираме печалба. Моята цел е нисък до среден ценови сегмент. По принцип високият ценови сегмент е маркетингова идея, но самият продукт не е по-добър. Аз съм анализирал в нашите лаборатории продукт като примерно крем за лице, който струва 100 евро. Повярвайте ми, нищо особено нямаше в него.

- Какъв дял от пазара искате да постигнете в следващите пет години?
- В Германия искам да стана № 1, за Европа ще е малко по-трудно, защото моята фирма е семейна и не е чак толкова голяма.

- Кои са основните ви конкуренти?
- Като най-големи определям компанията „Виши“, която е част от „Лореал“, а пък „Лореал“ е част от „Нестле“ и те въртят милиарди. Бих казал, че ако се наредя в общоевропейски мащаб, не в първите 10, а в първите 8 места, ще съм доволен.

- Каква е производствената база на фирмата ви?
- Фирмата майка се намира в родния ми град Хомбург. Това е и най-голямото производствено предприятие. Също така има завод за производство на таблетки, капсули и разтворими таблетки в Полша. Освен това е изградена мрежа от многобройни клонове и смесени предприятия, които се занимават с дистрибуцията на “Естествените продукти на д-р Тайс” в цял свят. В момента има приблизително 1500 служители в 20-те си дъщерни дружества по целия свят, 400 от които работят в седалището в Хомбург. Естествените лекарства, хранителните добавки и натуралната козметика се правят в двете фабрики в Хомбург и се разпространяват навсякъде по света.

- Къде се нареждат вашите продукти между традиционната фармакология и народната медицина?
- Нашите лекарствени препарати, козметика и хранителни добавки са фитотерапевтични продукти, които се основават на традиционните познания, но и на най-съвременни изследователски, стандартизирани суровини, съвременни методи на производство и строг контрол.

- Само екологично чисти продукти ли използвате в производството си?
- Ще дам пример с една от основните ни козметични серии, произведена на базата на маслиново масло. За това масло ние сме сключили договори с фермери в Тоскана, където е записано, че няма да пръскат дърветата с химикали и че зехтинът ще е студенопресован. Но това важи и за всички билки, използвани в производството ни. Преди употреба всички суровини внимателно се подбират и подлагат на проверка за качество. Самото производство е в съответствие с изискванията на световния стандарт за добрата производствена практика. Постоянен контрол има и от страна на Министерството на здравеопазването. Колкото до терапевтичния ефект, ние се стремим да произвеждаме лекарствени препарати с естествени съставки, които помагат за предотвратяване и облекчаване на много оплаквания без сериозни странични ефекти. Билките не служат единствено за лечение на леки заболявания. С тях успешно могат да се лекуват и хронични състояния като артрит или сърдечна астения, инфекции на пикочния мехур или гастрит.

- Колко вида билки използвате в производството си и откъде ги набавяте?
- Изброяването им би отнело много време. Предпочитаме да набавяме суровините си от известни производители, които гарантират стандартно и доказано качество. Самите ние не отглеждаме билки, но пък разработваме собствени сортове. Например в сътрудничество с известен университет разработихме собствен сорт невен за козметичната ни серия. Сега, специално за козметичните ни продукти, той се отглежда от производители в Австрия.

- Мислили ли сте да включите в продуктите си български билки? Знаете ли за тяхното лечебно въздействие?
- Да, има много билки, които растат както в Германия, така и в България. Примерно живовлекът, който използваме за сироп за кашлица. Предстои да пуснем на пазара нова серия с маслиново масло и нар. Това растение вирее в България, но не и в Германия.

- В нашата страна има много лечебни билки, известни далеч извън региона. Ще се опитате ли да използвате тяхното действие и сила в някои от своите продукти?
- Да, разбира се, но не съм се интересувал в подробности за тяхното въздействие. Поддържам обаче много добър контакт с факултета по фармацевтика в университета. Чел съм лекции в България. Професори от факултета са били при мен и сме обменяли мнения за отглеждане на билки.

- Знаете ли, че наричат българската виагра билката жълт кантарион?
- Да, познавам жълтия кантарион само че не знам за това му действие. Аз самият много я харесвам. От тази билка в Германия правят продукти за лечение на рани, но ако има такова действие, това би ни заинтригувало много, защото има голямо приложение. Самият продукт „Виагра“ е много успешен за една от най-големите фармацевтични компании в света - фирмата „Пфайзер“, но има опасни странични действие за много мъже. Нашият развоен отдел работи върху растителна виагра само че не сме знаели досега за свойствата на жълтия кантарион. Има едно растение, което изследваме – мак, което расте в Боливия. То притежава естествена растителна аминокиселина, която стимулира оросяването т.е. , възможно е да се разработи растителна виагра.

- Да разбирам ли, че следващият продукт на д-р Тайс ще е природна виагра?
- Да, но не знам кога ще успеем да го направим. Работим усилено в тази насока.

- Към какви други ниши ще насочите внимание на развойния отдел на компанията през следващите години?
- С нашето масло от алпийски клек, нишата за борба с нощните схващания на прасеца, известни като крампи. Това е едната ниша, другото е препарат за капиляри, които са на път да се превърнат в разширени вени.

- Един от продуктите ви бе особено популярен в България. Става дума за „Шведска горчивка“. Какво се случва с него?
- Спряхме производството му, защото не отговаря на някои от изискванията на европейската директива за лекарствени вещества, тъй като в него се съдържаше повече алкохол от допустимото. Независимо от това, че продуктът има стара традиция и е известен от векове сред северните народи, населяващи Европа.

Станете почитател на Класа