Никотинът отваря вратата към кокаиновата зависимост

Вярвате ли в теорията, че употребата на един наркотик ни прави по-податливи към други? Изглежда, учени от Колумбийския университет са я доказали.
Често се казва, че цигарите и алкохолът са преходът към марихуаната, кокаина и други наркотици. Тази теория отдавна се дискутира в обществото, но учените сега представят молекулярно обяснение за тази зависимост. Те демонстрират, че при лабораторни животни никотинът предизвиква определени промени в мозъка и го прави по-беззащитен пред зависимостта от кокаина. Оказало се, че никотинът до голяма степен променя реакцията към кокаина от гледна точка на поведението, свързано със зависимостта, и пластичността на синапсите в стриатума – областта от мозъка, която играе особено важна роля в пристрастяването. На молекулярно ниво никотинът пречи на действието на определен ензим в стриатума, което от своя страна увеличава способността на кокаина да влияе върху гена FosB, който пък стимулира зависимостта.
Интересно е обаче, че химичната връзка между никотина и кокаина не е двустранна – кокаинът няма ефект върху реакцията към никотина.
Изглежда, че повечето хора, които употребяват кокаин, започват да взимат наркотика само след като са пропушили и докато все още са активни пушачи. Освен това пушачите, които посягат към кокаина, е по-вероятно да развият зависимост от онези, които първо започват да употребяват кокаин, а след това цигари. Сега учените искат да разберат дали алкохолът и марихуаната, които също се смятат за „преходни“ наркотици, въздействат по същия начин на мозъка, или всеки наркотик разполага със собствен механизъм.

Станете почитател на Класа