Светлината помага при борбата с рака

Възможно е да бъде създадено лекарство, което "залепва" за туморите и се активира само, когато бъде облъчено с определени светлинни вълни, предаде Би Би Си. Според проучване на изследователи от Националния институт по ракови заболявания в Мериленд, САЩ, лечението на рака може да бъде строго насочено към определено място, така че да не уврежда обграждащите го тъкани.
В настоящия момент лечението на рака може да бъде разделено в три категории: третиране с радиация, хирургическо премахване на тумора или използване на медикаменти за унищожаване на раковите клетки. Всички те имат странични ефекти, които учените се опитват да премахнат, като разработят по-прецизни терапии.
При проучвания на института в Мериленд са били използвани антитела, които се насочват към повърхността на раковите клетки. След това изследователите "прикрепили" към антителата химикала IR700, който се активира при облъчването му с инфрачервена светлина, като тези светлинни вълни могат да проникват само няколко сантиметра навътре в кожата. За да изпробват комбинацията антитяло-химикал, учените имплантирали туморни клетки в гръбнака на мишки. След това на животните е било дадено лекарството и после те били облъчени с инфрачервена светлина.
Резултатите сочат, че обемът на туморите намалял значително в сравнение с нетретираните животни, като животът на първите е бил значително удължен. Друг положителен ефект е, че селективното унищожаване минимализира увреждането на нормалните клетки. Авторите на проучването твърдят, че тази комбинация е "обещаващ терапевтичен и диагностичен реактив за лечението на рак".

Станете почитател на Класа