Видеоигрите стимулират творчеството при децата

Много родители смятат, че видеоигрите са просто загуба на време или дори че са вредни за техните деца. Като гледаме младежите, залепени за безпощадната лазерна битка на последната игра с космически войни, е трудно да не се съгласим.
Ново изследване на университета на Мичиган показва, че игрите всъщност могат да стимулират въображението на децата, съобщи „Дейли мейл“. Изводите от него контрастират с досегашни изследвания, в които се изказваха предположения, че видеоигрите спират развитието на децата и дори ги правят агресивни. Новото проучване не се занимава с тези въпроси, а използва признат метод за оценка на креативността, за да изследва ефекта на игрите върху развитието на децата.
Изследването, обхванало близо 500 12-годишни деца, показало, че колкото повече време те са заети с видеоигри, толкова по-креативни са в задачи като рисуване на картини и писане на истории. Оказало се, че ефектът не се дължи просто на работата с технологии – използването на мобилни телефони, интернет и компютри нямало същия ефект върху креативността. Според учените откритието трябва да мотивира създателите на игри да установят кои аспекти от видеоигрите стимулират креативното мислене. Ако това стане, един ден могат да се появят ново поколение видеоигри, които да размият границата между обучението и забавлението.

Станете почитател на Класа