Плочки превръщат стъпките в светлина

Плочки ще превръщат стъпките в светлина. Уникалният проект под името Pavegen ще се реализира от Johnnie Walker у нас през пролетта на 2012 г. Чрез него кинетичната енергия при натиск върху специална повърхност ще се преобразува в електричество. Проектът представлява система от плочки, които се поставят върху настилката на оживени пешеходни зони. Така стъпките на хората ще бъдат непрекъснат източник на електроенергия.
С над 40 млн. крачки, събрани в социалната мрежа Facebook и специално разработено приложение за iPhone, българите са избрали това технологично решение сред три различни предложения в проекта Keep Walkin на Johnnie Walker. Оказва се, че над половината ни съграждани, които са се включили, са поискали плочките, създаващи светлина. Pavegen е гениална идея, която показва как с действията си можем да допринесем за по-доброто бъдеще, коментира режисьорът Явор Гърдев, посланик на проекта Keep Walking за България.
Изобретението е дело на англичанина Лорънс Кембъл-Кук, който разработва прототипа му. Цялата повърхност на плочките е направена от рециклирана гума, като над 80% от основата също е от преработени материали. Технологията на Pavegen има много награди, номинирана е и за „Продукт на годината” във Великобритания наред с разработки като iPad на Apple. Според изчисления, ако Pavegen събере стъпките на всички хора по света за един ден, това би било достатъчно да се поддържа зареден един телефон за около 300 милиона години. Средностатистическият човек прави около 200 милиона крачки през целия си живот.

Станете почитател на Класа