Спряха признаците на стареенето при животни

Американски учени успяха да забавят и дори да елиминират признаците на стареенето като бръчки, атрофия на мускулите и катаракта при лабораторни животни, съобщи Би Би Си.
Това става, като от организма се изхвърлят увредените клетки, които са спрели да се делят, и които се натрупват с възрастта. Учените смятат, че тяхното откритие може значително да подобри живота на възрастните хора. Експертите обявиха резултатите за изумителни, но предупредиха, че трябва да се внимава с този метод. Въпросните „стари“ клетки спират да се делят на нови клетки и имат важна роля за предотвратяването на разпространението на туморите. Те се изчистват от имунната система, но с възрастта техният брой се увеличава. Учените са изчислили, че при възрастните хора около 10% от клетките са стари. Експертите от „Майо клиник“ в САЩ са намерили начин да отстранят всички стари клетки при генетично модифицирани мишки. При тях терапията значително забавила симптомите на стареене. Лечението не оказало влияние върху продължителността на живота, но учените предполагат, че това може да се дължи на вида генетично изменени животни, използвани за изследването.
Учените са убедени, че това може да се постигне и при хората, ако имунната система бъде засилена, за да може сама да се справи със старите клетки. Възможно е и да се разработи лекарство, което да атакува само тези клетки, тъй като те произвеждат уникален протеин.

Станете почитател на Класа