Лазер ни прави синеоки за 20 секунди

Американски лекар е разработил лазерна терапия, която може да промени цвета на очите на пациента, съобщи Би Би Си.
Д-р Грег Хоумър твърди, че за 20 секунди лазерен лъч може да отстрани пигмента в кафявите очи и те постепенно да станат сини. Процесът включва компютризирана сканираща система, която заснема ириса и определя районите за третиране. След това се включва лазерът, който по специален метод започва третирането на ириса, което отнема само 20 секунди.
“Лазерът загрява и променя структурата на пигментните клетки. Тялото разбира, че те са увредени и изпраща специален протеин, които поглъща увредената тъкан на молекулярно ниво. Използваме две честоти, които се абсорбират напълно от тъмния пигмент, поради което няма никаква опасност от увреждане на останалата част от окото“, обясни д-р Хоумър.
През първата седмица след третирането цветът на очите потъмнява заради промените в тъканта. След това започва процесът по поглъщане на увредената тъкан, а след една до три седмици ирисите стават сини. Тъй като пигментът, наречен меланин, не се възстановява, процесът е необратим.
Други експерти обаче призовават за повече предпазливост, тъй като разрушаването на очния пигмент може да доведе до проблеми със зрението, ако твърде много светлина навлезе в зеницата. Според тях е възможно разрушаването на пигмента да попречи на контролирането на количеството светлина, която попада в окото. Д-р Хоумър обаче посочва, че неговата технология отстранява единствено пигмента на повърхността на окото. Той твърди, че пациентите, подложени на тази терапия, ще са по-малко чувствителни към светлината от хората, родени със сини очи. По думите му хората с кафяви очи имат повече пигмент в други части на окото и по-голяма част от него ще остане незасегнат от неговата терапия.
Д-р Хоумър започнал тестването на своя метод през 2001 г. В началото той финансирал експериментите със собствените си спестявания, след което успял да привлече инвестиции и да си осигури правителствен заем, за да събере 2,5 млн. долара. Досега са третирани 17 души, които страдат от силно късогледство, и в замяна на тяхното участие в проучването им е предложена трансплантация за лечение на техния проблем. Сега Хоумър търси инвестиции в размер на 750 000 долара, за да продължи клиничните си проучвания. Новите средства ще се използват за тестове за безопасност с още трима души. Според компанията Stroma Medical, която има амбицията да комерсиализира терапията, тестовете ще отнемат най-малко 18 месеца. След това компанията ще се опита да събере още 15 млн. долара, за да произведе лазери, с които да стартира терапията в чужбина. В САЩ това ще отнеме три години заради по-трудното получаване на одобрение.
От Stroma Medical са убедени, че терапията ще бъде популярна. Проучване на компанията сред 2500 американци показва, че 17% биха се възползвали от нея, ако са сигурни, че е напълно безопасна, а 35% сериозно ще обмислят дали да се подложат на терапията за корекция на цвета на очите.

Станете почитател на Класа